Без големи опашки пред рибните магазини
Без големи опашки пред рибните магазини / DarikNews.bg
Без големи опашки пред рибните магазини
59351
Без големи опашки пред рибните магазини
  • Без големи опашки пред рибните магазини

Ден преди Никулден репортерска проверка на Дарик установи, че няма големи опашки пред рибните магазини в Стара Загора.

Дали заради кризата или заради изтънелите ни портфейли, но едва по пет-шест души чакат, за да си купят традиционното за празника ястие. Продавачите споделят, че тази година, за разлика от предишните, оборотите не са големи, защото и търсенето е по-малко. Пенсионерите искат малки шаранчета-по два килограма, търсят и малък толстолоб. Ние обаче зареждаме с риби от 4 до към 6 килограма, защото големият шаран се приготвя по-лесно и по-вкусно, коментират магазинерите.

Една от най-скъпите пресни риби е сомът, който струва 10,50 за килограм, но лондрата със скъпата риба се оказва и най-пълна.

Какво споделиха някои от чакащите на опашката за риба пред централен магазин в Стара Загора може да чуете в прикачения звуков файл.

В магазините в Стара Загора шаранът може да намерите на цена от 5 до 5,50. С около два лева по-евтин ще ви излезе толстолобът. А за онези, които са традиционалисти в избора си-има и замразена скумрия, чиято цена не е вдигната предпразнично.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола.

Ако обаче нямате възможност да заделите пари и да си купите риба за празничната трапеза, утре от 16.30 часа пред общината известният кулинар и водещ Ути Бъчваров ще готви никулденска чорба и шаран плакия. За вкусните гозби Община Стара Загора ще осигури над 100 кг. подбрана едра риба, свежи зеленчуци и червено вино.

Старозагорци ще могат да се насладят, както на процеса на приготовление, така и на вкуса на традиционните за Никулден ястия. След като храната бъде осветена, над 1000 порции риба и рибена чорба ще бъдат раздадени в късните следобедни часове на празничния ден. Толкова събира най-големият тиган в България, който е направен от челото на локомотив произведен през 1907 г. Уникалният тиган се държи на три крака и е изработен през това лято.