Агенция започна проверка заради клипа на СтЗ Отбора
Агенция започна проверка заради клипа на СтЗ Отбора / DarikNews.bg

Държавната агенция за закрила на детето обяви, че ще започне проверка заради клипа към песента "Да се ши'йш, да се пра'йш" на СтЗ отбора. Видеото се появи в сайтовете за споделяне на музика преди около десетина дни и предизвика разгорещена дискусия след като показва как ученичка употребява наркотици, получени от дилър, който по-късно пребива и изнасилва момичето, което го търси за нова стока.

„Проверката е провокирана от участието на деца в клипа, съдържащ сцени, които показват употреба на наркотици и насилие. Децата приемат по различен начин посланията. Доказано е, че особено тези под 10-годишна възраст не различават същността на медийните продукти, те се стремят да подражават и да приемат рекламираните модели на поведение. Поради личностна и социална незрялост част от децата не правят разлика между реалното и виртуално пространство Тази уязвимост на детската психика може да бъде използвана за манипулиране и сериозно да навреди на тяхното настояще и бъдеще", се казва в официалното становище на Агенцията, публикувано на сайта на институцията.

От там уточняват, че председателят Ева Жечева вече е изпратила писма до агенция „Национална сигурност" и Фондация „Приложни изследвания и комуникации" /която управлява Горещата линия за безопасен интернет/ с искане да бъде предоставена информация за самоличността на участвалите в клипа и да бъдат предприети действия за ограничаване на достъпа на деца до него.

„След изясняване на самоличността на децата органите по закрила ще извършат проверка относно спазването на правата им и при необходимост ще се предприемат мерки за закрила.

Казусът с разпространението на този видеоклип поставя някои въпроси, свързани с регулацията на интернет пространството. Риск за децата е незаконното и/или вредно съдържание в Интернет. Когато е налице незаконно съдържание следва да бъдат използвани наличните възможности за сигналзиране, за да бъдат предприети действия от всички компетентни органи и на първо място от МВР.

В същото време казусът поставя и въпроси, касаещи качеството на продукта - художествената стойност, съдържанието на песента, изразния език, по които би трябвало да се произнесат компетентните институции", се казва още в становището на Държавната агенция за закрила на детето.