/ netinfo
Като фатална грешка определи председателят на АБВ Румен Петков евентуалното преструктуриране на енергийните дружества и обединяването на „ТЕЦ Марица-изток 2“ и атомната електроцентрала Козлодуй.

Според него от години управляващите бягат от реален дебат за състоянието на ТЕЦ 2 и американските тецове, които получават „груба държавна помощ“. По думите му, всички правителства от времето на Иван Костов до сега, имат много сериозна отговорност за поставянето в неравностойно положение на държавната ТЕЦ спрямо американските централи. „Всички ние плащаме емисиите на американските централи, докато емисиите на ТЕЦ 2 си ги плаща самото дружество“, коментира Петков.

Професионални отличия за специалисти на „Мини Марица-изток” ЕАД

От АБВ настояват
да се предприемат мерки през Европейската Комисия за развалянето на договора с американските централи и преодоляването на държавната помощ за тях.  Необходима е обективна преценка за средносрочната перспектива пред „ТЕЦ Марица-изток 2“, както и да се изработи ясна стратегия за гарантиране на енергийната сигурност в страната ни, категорични са още от партията.

Председателят на АБВ е в Стара Загора, където довечера ще бъде почетен поета Христо Смирненски.

Петков информира още, че проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет, е избран за член на Изпълнителното бюро на партията и ще отговаря за селскостопанското развие на страната. Той е и председател на старозагорската областна организация. 

В неделя на Античния форум от 16.30 часа ще бъде отбелязана една година от смъртта на д-р Евгений Желев.