Rumen Petkov
Rumen Petkov / dariknews.archive
Пред журналисти в Плевен, лидерът на ПП АБВ Румен Петков предупреди, че се планира и е в процес на реализация предложение за обединяване на Атомната централа „Козлодуй“ и държавните Мини „Марица-Изток“ в едно дружество. По думите на Петков, предложението е направено от Българския енергиен холдинг и неговия изпълнителен директор, и вече е обсъждано от експертен съвет в Министерството на енергетиката.
„Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа – Атомната централа в „Козлодуй“, заяви Петков като информира, че към момента финансовата задлъжнялост на Мини „Марица-Изток“ надхвърла 830 млн лева.    
Във връзка с политиката на ЕК за гарантиране на екологичната сигурност, съгласно която таксите за вредни емисии непрекъснато се увеличават, Румен Петков припомни, че в България основният замърсител, за който държавата ще трябва да отделя финансов ресурс е  именно Мини „Марица Изток“.
„При производството на един мегават ел. енергия в атмосферата се изпускат между 1,3 и 1,5 тона въглероден двуокис, което на базата на сегашните цени означава, че сега таксата за вреднни емисии възлиза на двадесет и няколко евро. Следващата 2019-та година се предвижда цената за един тон да стане 25 евро, което означава серииозно завишаване, което поставя Мини „Марица-Изтоок“ в особено тежко състояние в смисъл, че себестойността на един мегават няма да може да покрие таксата“, каза Румен Петков. Той посочи, че към момента АЕЦ“Козлодуй“ има 300 млн печалба, след като си е платила ядреното гориво, отвозването на ядреното гориво обратно в Русия и след заплащане на всички задължения по удължаването на живота на двата реактора и след като извършва за своя сметка цялостния ремонт, реконструкция и поддръжка на съоръжението.
„Т.е. този, който замисля този нелеп и престъпен към енергийната ни сигурност акт – сега, колко и какви пари мисли да краде от загубите на Мини „Марица-Изтик“ т.е. от нашия джоб е друг въпрос, но ще съсипе Атомната централа в Козлодуй. Затова ние от АБВ настояваме първо да се даде публичност на този процес, да се знаят неговите автори, а не да се прави зад гърба на обществото, а вероятно и зад гърба на правителството. И второ, процесът трябва да бъде спрян веднага. Другото е престъпление към енергийната сигурност на България“, каза Петков.
Румен Петков коментира, че ако се направи сравнителен анализ на ел. енергията в Европа ще се види, че цената на тока в Унгария е най-ниска. Най-ниска е, защото тяхната енергийна система внушава сигурност и усещане за развитие. Ние пропуснахме 20 години в развитието на нашата енергийна система. Днес Първи блок на АЕЦ“Белене“ щеше да е в експлоатация, а Втори блок щеше да е пред пускане.
За две години Унгария направи това, което ние пропуснахме да направим в продължение на 15 години и затова второто ни настояване е, Правителството и Народното събрание да набележат Хронограма по довеждане на процедурата до краен резултат с определяне на стратегически инвеститори рестартиране на проекта „Белене“, заяви Румен Петков.
Той коментира, че внушенията за газовите връзки в Европа и за изграждането на нови ядрени можности „са дълбоко престъпни към българския национален интерес“.
„В това престъпление участваха български политици, а ние от АБВ извадихме поименно хората, които обясняваха, как няма да се състои „Турски поток“, как няма да има такава връзка и как ще взимаме газ от трети източници, а той вече е пред пускане и България, която е стратегически партньор на Газпром и на Русия, ще си купува руски газ от Турция, което при всички случаи ще оскъпи ценообразуването за бита и за иккономиката в България.
Не бива да допускаме това нещо да се разгърне и на територията на атомната ни енергетика“.

Rumen Petkov
dariknews.archive

Румен Петков обобщи:
„Ние от АБВ искаме публичност на процеса за обединяване на Атомната централа „Козлодуй“ и държавните Мини „Марица-Изток“ в едно друужество, искаме да се знаят неговите автори, да им се потърси административна и управленска отговорност. Искаме да бъдат отстранени веднага от управлението на БЕХ и на енергетиката като цяло. Недоумявам, как в Народното събрание никой не поставя този въпрос, никой в Комисията по енергетика да не се интересува от престъплението на века в енергетиката ни, след спирането на АЕЦ“Белене“. Ние от АБВ искаме спирането на този процес веднага, за да разбере енергетиката, че има държава, която цели гарантиране на енергийната сигурност в средносрочен план“, допълни Румен Петков.