/ Live.varna.bg
95% от старозагорските първолаци са класирани по първо желание. Това са 1 071 деца от общо 1 298 бъдещи ученици в общината. Некласирани са 111 деца, а незаетите места са 227.

Резултатите от електронното класиране са обявени на 5 юни, а от днес до 8 юни родителите могат да запишат малчуганите в училищата. Ако обаче училището, в което са класирани децата не удовлетворява родителите, те губят мястото в класацията и трябва да направят нова регистрация, с нов входящ номер и отново да подредят желаните училища.

От 11 до 13 юни системата ще бъде отворена отново и онези, които не са били класирани ще могат да направят редакция на своето електронно записване. Важно е родителите да четат внимателно условията и да подчертават необходимата информация. Второто класиране ще бъде обявено на 15 юни, а записването е от 18 до 20 юни.

Ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова напомни, че родителите трябва да посочат вярната и коректна информация, която съответства на действителността. В противен случай, неистинските данни ще станат ясни по време на записването в училищата. Само днес до обед има три сигнала за подобна некоректна родителска информация. Директорите носят отговорност, а дали са злоупотребили със записването на децата, ще покаже съвместната ни проверка с РУО, обясни Сотирова.

Най-честите родителски жалби и съмнения били свързани с евентуален пробив в електронната система и прием при неверни данни. Според зам.-кмета „електронната ни система е добра, тя създава балансиран прием за всички училища в града, включително и за СУ ”Христо Ботев”, например, където има прием за една паралелка до момента. Този висок резултат-95% на първо класиране и то по първо желание, доказва, че системата е правилният вариант”.

Основната причина за некласираните деца е, че не са покрили критериите, като най-важният е „близостта на училището до постоянния или настоящ адрес на  детето“.  По този показател децата се разделят на 4 групи и получават точки.

В първа група влизат децата, чийто адрес не е променян три и повече години, за което  се дават 300 точки. Във втора група влизат децата, които са живели на съответния адрес от до 3 години, за което се дават 200 точки. В трета група влизат децата, живели на посочения адрес в последната 1 година със 100 точки. В четвърта група попадат деца, чийто адрес е извън прилежащия район на желаното училище или пристигат от чужбина и не получават точки.