/
/ / община Бургас
Около 59 хиляди са първокласниците в България, които ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември.

Поради здравословни причини, много малка част от родителите са избрали децата им да се обучават от вкъщи, съобщи в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено.

"Хубаво е, че избрахме вариант, при който, ако се разболее дете, се карантинира класа, а не цялото училище. Най-добре е да се учи в реално време, т.нар. синхронно обучение в електронна среда.

Препоръчали сме на училищата да се възлагат проекти и задачи, за което се изисква техническа обезпеченост. За момента училищата се справят с бюджетите си, имаме готовност да им помогнем при необходимост", увери министърът.

Той допълни, че в страната са въведени едни от най-либералните правила за носене на маски в училищата, а от Министерството препоръчват учениците да прекарват повече време навън. 

Около 200-300 деца ще продължат обучението си дистанционно. Те са с хронични заболявания и родителите им са преценили, че това би било по-добрия вариант за тях.
 
„Не е вярно, че учениците ще учат присъствено до 1 октомври, след което ще се премине към дистанционно обучение. Да, ще се преминава, когато има болно дете, но само тогава“, поясни министърът по повод появилите се слухове по темата и увери, че всички училища в страната са готови за присъствена учебна година.

Красимир Вълчев присъства на откриването на новата Академична година в Тракийския университет в Стара Загора.