43 точки ще разгледат общинските съветници в Стара Загора  на януарското си заседание
43 точки ще разгледат общинските съветници в Стара Загора на януарското си заседание / Общински съвет Стара Загора

В Дневния ред на първото за 2015 година редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора влизат 43 точки и питания. Това стана ясно от думите на председателя на ОбС Емил Христов.

Предстои старейшините да гласуват дали да бъдат направени промени в критериите за преференциално таксуване на хората, използващите автобусен и тролейбусен превоз на територията на общината. Вносители на предложението са Николай Диков (ГЕРБ), Гергана Микова (НФСБ) и Тихомир Томов (Нова сила).

„Предложението ще подпомогне една група от старозагорци, които живеят с ограничени средства или имат намалена трудоспособност", разясни мотивите на тримата вносители председателят на ОбС Емил Христов.

„Ако общинските съветници дадат своята подкрепа - всички пенсионери над 65 години, както и лицата с трайни увреждания над 71%, с постоянна регистрация в Стара Загора и размер на пенсия до 300 лева, ще ползват 70% намаление от цената на редовните билети във вътрешноградския транспорт", уточни той.

На 29 януари старейшините ще решат дали да дадат съгласие за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж на лица с установени жилищни нужди върху имоти частна общинска собственост в кв. 86, кв. 85 и кв. 84 в „Лозенец - разширение" по плана на Стара Загора.

По време на сесията ще бъдат гласувано и предложение за кандидатстване по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия", по която се предвижда въвеждането на такива мерки в четири учебни заведения: V-то ОУ „Митьо Станев", Детска градина 35 „Свобода", ЦДГ 20 „Мир" и Детска градина 68.

Общинските съветници ще разгледат още - дарение на имот частна общинска собственост в село Пряпорец на Старозагорската Света Митрополия, годишния отчет на обществения посредник, годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за тази година, разпределението на жилищата от общинския жилищен фонд.