фестивал
фестивал / Стоян Стоянов
Шестото издание на кулинарния Фестивал „Хляб и Вино“ постигна рекорд по най-голяма посещаемост и събра 1670 лева от такса вход – пари, които ще бъдат дарени за лечението с присаждане на стволови клетки на старозагорското бебе Мая, което страда от вродена мускулна дистрофия.

фестивал
Стоян Стоянов

Фестивалът събра в Зимната градина на Ресторант „Орфеида“ край езеро „Загорка“ 13 винарски къщи и дистрибутори, които представиха над 100 български и вносни вина. Майстор пекарите на петзвездния комплекс демонстрираха уменията си да правят оригинални италиански пици на пещ, както и различни видове здравословен хляб, а гостите на фестивала имаха възможност да ги опитат заедно с предпочитано от тях вино.

фестивал
Стоян Стоянов

Основен партньор на организаторите и тази година беше кулинарната „Метро Академия“, предвождана от шеф Юрий Велев, който заедно с заместник-главния шеф готвач на Ресторант „Орфеида“, Недялко Иванов, в продължение на няколко часа приготвяха вкусни гозби с вино, свински и пилешки мръвки и зеленчуци, като мезе, което да подчертае качествата на дегустираните вина.

фестивал
Стоян Стоянов

„Хляб и Вино“ е от онези събития, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи, че пазим и обичаме своите традиции“, каза при откриването на фестивала областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Думите ѝ потвърди с брилянтното си изпълнение представителния ансамбъл „Нашенци“ с ръководител Недко Иванов, който е един от 30-те ансамбли в цялата страна, акредитиран да представя българското фолклорно изкуство по линия на ЮНЕСКО. С живите си музикални изпълнения и песни градусът на настроението повдигна и носителят на златни отличия казанлъшки ансамбъл „Гъдулица“ с ръководител Димитър Гайдаров.

фестивал
Стоян Стоянов

Най-много емоции обаче предизвикаха „змейовските баби“ от Народно читалище „Пробуда“ на старозагорското село Змейово с ръководител Емилия Ганева. Те подредиха автентичен „селски кът“ с дървена паралия, върху която замесиха, разточиха и направиха истинска коледна баница и празнична погача по селски. След като беше майсторски изпечена в пещта на ресторант „Орфеида“, „бабешките“ деликатеси още топли-топли бяха опитани и похвалени от гостите на фестивала.

фестивал
Стоян Стоянов

Тази година медийни партньори на Фестивал „Хляб и Вино“ бяха БНР Радио „Стара Загора“, вестник „Национална бизнес поща“ и ТВ „Загора“. 

фестивал
Стоян Стоянов

Фестивалът е част от Културния календар на Община Стара Загора.Организатори на събитието от самото му създаване са Парк-Хотел „Стара Загора“, Ресторант „Орфеида“ и „Кумир СИ“ – компании от семейството на старозагорския Холдинг „Металик“.