Княжевски лифт Копитото
Княжевски лифт Копитото / iStock/Getty Images
Според дружеството, старата линия трябва да бъде изградена отново с нови лифтови станции, нови фундаменти и нови стълбове
За пореден път е издадена заповед за ремонт на старото съоръжение - лифт „Княжево - Копитото“, която е незаконна и ние ще я обжалваме пред българския съд, съобщават от "Витоша ски" АД.

Столичната община въз основа на извършена от нея експертна оценка стигна до нашия извод - кабинкова въжена линия „Княжево - Копитото“ не може да бъде ремонтирана, за да заработи. Тя трябва да бъде изградена отново с нови лифтови станции, нови фундаменти и нови стълбове. Това за пореден път доказва нашата теза, че не може да върнем към живот морално остарели и амортизирани съоръжения, защото първо те няма да бъдат безопасни за хората и второ никой не иска да ползва архаична техника, съобщават в позиция до медиите от „Витоша ски“ АД. 

Председателят на СОС: Възстановяването на Драгалевския и Княжевския лифт е сред приоритетите за 2022 г.

Ние не един път заявяваме нашата готовност да започнем веднага подмяната на остарелите съоръжения, стига да имаме законовата възможност за това. На всички вече е ясно, че действащият Закон за горите създава тази невъзможност, се посочва в позицията

"Призоваваме кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет ясно и точно да формулираме законовите пречки и съвместно да апелираме към законодателната власт за спешни промени, за да можем да имаме лесен, модерен и безопасен транспортен достъп до най-обичаната от столичани планина Витоша. Тезата, че ние можем, но не искаме да извършим подмяната на съоръженията, е несъстоятелна", посочват от "Витоша ски".