Започна имунизацията срещу коронавирус с втората одобрена ваксина  - тази на Moderna. В 8:30 ч.беше извършена първата имунизация с ваксината срещу COVID-19 в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

Първата доза от ваксината на „Модерна“ беше поставена на старша акушерка от Централна реанимация на „Майчин дом“. Тя е София Йорданова - началник и на Отделението за лечение на хора, заразени с коронавирус.

Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения. Прекрасно се чувствам“, заяви Йорданова след поставянето на ваксината. Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

Вчера страната ни получи първата пратка от 2400 дози. Те обаче са предназначени само за Столичната здравна инспекция, тъй като броят им е малък.

По-голяма пратка се очаква на 25 януари. Тогава ще получим около 4000 дози, които ще бъдат разпределени между останалите РЗИ-та.

Според предварителния план страната ни ще получи около 500 хиляди дози от ваксината на Moderna. Имунизацията с нея изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.