Зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев
Зам.-кметът по транспорт на София Евгени Крусев / БГНЕС, архив
Пешеходната зона на Витошка скара общинари
96620
Пешеходната зона на Витошка скара общинари
  • Пешеходната зона на Витошка скара общинари
Удължаването на пешеходната зона на Витошка до църквата Света Неделя” предизвика спор между заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев и общинския съветник от БСП Калоян Паргов. Според Паргов няма смисъл от пешеходна зона, през която минават трамваи, а и се образуват колони от коли, които замърсяват въздуха, стоейки на запален двигател. Крусев каза, че е нужно време на хората и на шофьорите да свикнат с промяната.
 
От две седмици отсечката по Витошка между ул. "Алабин" и бул. "Стамболийски" е пешеходна зона. Но според Калоян Паргов това е било грешка и общинският съвет трябва да я признае. Причините, поради които тази промяна не работи добре, са няколко: "Това не е подходящо за пешеходна зона, както беше и "Витошка", защото по средата минава трамвай. Хората, дали разбрали или не, ползват тротоарите. Платната са празни и там изглежда пусто и че няма живот. Има потоци и колони от автомобили ежедневно не само в пиковите часове, които пъплят, замърсяват въздуха, стоейки с работещи двигатели на едно място. Вследствие на това се убива смисълът на всякаква пешеходна зона, която ще бъде по-екологична, по-чиста. Не постигаме ефект".
 
Затова той предлага или трамваят да намери нова посока на движение, което ще е скъпо, или просто да се отмени пешеходната зона. Крусев даде пример с ул. "Граф Игнатиев", която също е пешеходна зона отчасти, но по нея вървят трамваи: "Улиците биха могли да поемат спокойно трафика, който минаваше по бул. "Витоша", той беше от порядъка на триста автомобила, което е изключително ниско натоварване за булевард като този. По отношение на твърдението, че трамваите нямат място в пешеходна зона, не бих се съгласил, защото такива зони с трамвайно движение има в много европейски градове. Естествено пешеходците трябва да са внимателни, но "Граф Игнатиев" е пример, където трамваите и пешеходците съжителстват успешно".
 
След края на ремонта на "Граф Игнатиев", съжителството ще е още по-успешно заради нова настилка, която да напомня на пешеходците, че тук минава трамвай.