Съветниците отложиха решението за увеличаване на капитала на Общинска банка
Съветниците отложиха решението за увеличаване на капитала на Общинска банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съветниците отложиха решението за увеличаване на капитала на Общинска банка
56978
Съветниците отложиха решението за увеличаване на капитала на Общинска банка
  • Съветниците отложиха решението за увеличаване на капитала на Общинска банка

Столичният общински съвет отложи гласуването на точката, с която да увеличи капитала на Общинска банка, след като не успя да събере нужния кворум по време на днешното заседание. В началото на заседанието общинските съветници от БСП напуснаха залата и отказаха да участват с аргумент, че докладът за Общинска банка е бил внесен в последния момент, а рано сутринта ГЕРБ са свикали извънредно заседание на две от общинските комисии, за да се вземе бързо решение, без да бъде обсъдено със съветниците от другите партии.

От групата на ГЕРБ определиха това поведение като престъпление и нежелание да се вземе участие в увеличаването на капитала на Общинска банка. Утре ще стане ясно, дали ще бъде насрочена извънредна сесия, на която да бъде гласувана тази точка.

Извънредното закрито заседание на общинските комисии забави заседанието на общинския съвет, а съветниците от БСП отказаха да останат за гласуването на която е да е точка от дневния ред. „Важните точки за гласуване в зала не се вкарват в 12 без 5. Те се обсъждат в комисиите в редовен порядък това е запазена марка на ГЕРБ да вкарва важни точки в 12 без 5 с презумцията „дайте да дадем”, обясни съветникът Калоян Паргов.

Заместник-председателят на общинския съвет и съветник от ГЕРБ Николай Стойнев заяви, че отказът да се гласува тази важна точка ощетява самата банка, тъй като пречи на стабилизирането й и увеличаването на капиталовата адекватност.

„Не печелят и софиянци, защото това означава по-малко проекти, финансирани на територията на Столична община, и съответно по-малко инвестиции. Единственият, който печели в тази ситуация, е миноритарният акционер в банката”, заяви Стойнев.

Зад миноритарния акционер стоят фирми на бизнесмена Христо Ковачки, посочиха от ГЕРБ. По данни на общинския съветник Орлин Алексиев Общинска банка не е давала необезпечени кредити, а към първото шестмесечие на годината е реализирала печалба в размер на над 1 млн. лева.