Съдът остави в ареста охранителят Петко Еленков
Съдът остави в ареста охранителят Петко Еленков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Съдът за пореден път остави в ареста охранителя Петко Еленков, който през март застреля 16-годишния Велин Стоянов в столичния квартал „Подуяне".

Според обвинението, след като Велин и година по-малкият му приятел Камен се вмъкнали в двора на хладилното ЖП депо близо до ромската махала в квартала, за да събират старо желязо, те били забелязани от 50- годишния Петко Еленков и още един охранител.

За разлика от колегата си, който гърмял с пистолет във въздуха, за да сплаши момчетата, Еленков стрелял по тях с пушка-помпа „Маверик".

В резултат на това Велин умира от множество разкъсни рани от сачми в гръдния кош.

Магистратите прецениха, че охранителят е стрелял без нужда и предупреждение по момчетата, които до този момент не били откраднали нищо от пазения обект.

За разлика от предишни заседания този път в Съдебната палата дойдоха не роднини на убитото момче, а колеги на Еленков, които заявиха, че го подкрепят безрезервно.

В крайна сметка съдът прецени, че мъжът трябва да остане в ареста, тъй като на този етап доказателствата срещу него са достатъчни, а ако бъде пуснат на свобода, съществува опасност да се укрие.