Стоян Братоев: С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути
Стоян Братоев: С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стоян Братоев: С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути
48298
Стоян Братоев: С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути
  • Стоян Братоев: С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути

Български и британски архитекти си поделят първото място в конкурса за проект на Метростанция 20 от Софийското метро. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков, който отвори офертите на наградените трима участници в тайния конкурс.

Метростанция 20 до ж. к. „Дружба" 2 вероятно ще бъде изпълнена по един от двата спечелили проекта, като част от метролинията Цариградско шосе - Летище София. Строителството й трябва да започне догодина и да завърши до 2014 г. допълни изпълнителният директор на „Метрополитен" Стоян Братоев.

В първия такъв таен конкурс у нас са се включили 130 участници от над 20 страни, обясни още Диков. Международното жури, председателствано от него, е определило трите най-добри проекта, без да знае кои са авторите им. След двудневни заседания, журито е решило да бъдат дадени две първи награди с премия от 8000 лв. За второто място премията е 4000 лв. Това каза още Диков и отвори офертите с имената на победителите. Арх. Диков каза, че на второ място е поставен проект 7 с ръководител на екипа Ки Чу Ли - Южна Корея. Българският проект победител, който е с номер 88 е от Пловдив и е с ръководител на екипа Александър Шинолов. Британският проект е с номер 16 и е на британската компания „Ата".

Журито предлага доработване и конкретни препоръки за двата проекта. В проекта на българския архитект е пропуснато осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение до вестибюла на метрото. За британския проект препоръките са да се опрости малко конструкцията с оглед на по-разумно изпълнение като цена, каза главният архитект на София. Сред предложенията за промени е да се премахне предвижданата пластика, която според Диков наподобява на паметника 1300 г. България пред НДК.

Стоян Братоев С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути
netinfo

Диков изброи трите основни качества на наградените проекти, като на първо място е оригиналността. На второ място той посочи, че са „достатъчно семпли" за мястото, тъй като то все още не е благоустроено, а но трето място е, че са много добре технологично защитени.

Практиката с този тип конкурси ще бъде продължена и при разработването на трети метродиаметър, където ще има 18 станции, каза още Диков и уточни, че някои от тях са изключително интересни като градоустройствена, архитектурна и естетическа задача.

Очаква се след построяването на отсечката от Цариградско шосе до Летище София трафикът да намалее с до 6 процента, а от Младост до летището ще се стига за 5 минути. Това допълни още шефът на Метрополитен Стоян Братоев и обясни, че строежът на втори метродиаметър върви по график. Той вече е изпълнен на 80-85 процента, но остава „най-сръткавата" работа, която изисква най-много хора и време. Братоев допълни, че първата фаза от участъка „Младост" - летището („Младост" 1-„Младост" 3-Цариградско шосе) ще бъде пуснат през май следващата година.

Стоян Братоев С метро от Младост до летището ще се стига за 5 минути
netinfo
Конкурсните предложения ще бъдат показани в специално организираната за целите на събитието изложба - в залите на първи етаж на Перформ бизнес център в София. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 20-ти до 29-ти декември.