/ / iStock/Getty Images
С благословението на патриарх Неофит, столичният митрополитски храм "Св. Николай Мирликийски", съвместно с ресторант, открива социална кухня за нуждаещи се. За първи път тя ще раздаде храна на 6 февруари от 12.00 часа, съобщиха от Българската патриаршия.

Председателят на храма и инициатор на добротворната инициатива иконом Николай Нешков разказва за организирането на социалната кухня и как е възникнала тази благотворителна идея.

Ползите на едно яйце дневно

Група приятели от голям ресторант в съседство с храма са имали отдавна идеята да организират раздаването на храна за нуждаещи се хора. Идеята е получила завършен вид с предложението да го правят чрез храма, тъй като те са осъзнали, че биха искали не просто да раздават храна на гладни хора, а да го правят в името Божие, като поставят себе си на заден план - нещо изцяло евангелско. Всичко това е нямало да бъде възможно, ако Софийската митрополия не е откликнала - бързо и с разбиране.

Инициаторите обясняват защо от всички възможности за дарителство са избрали да раздават топла храна - защото е отговор на непосредствена потребност и стига веднага до нуждаещите се.

Разхищение: Изхвърляме 670 тона храна годишно (ВИДЕО)

Храмът е един от най-малките в Софийската епархия и затова раздаването на храна ще е пред него - на общинския тротоар. Това, че храмът ни е малък, не пречи да има доста доброволци от енорията и от ресторанта. Разчитаме основно на тяхната помощ, те са наистина ентусиазирани от това, което предстои, поясняват организаторите на социалната кухня. И предвиждат занапред хората, на които ще се раздава храна, да се увеличават.

Храната ще се раздава в четвъртък, защото това е денят от седмицата, посветен на Св. Николай Мирликийски. Преди нуждаещите се да получават своята храна, ще има и църковна молитва. Разбира се, всички ние осъзнаваме, че храната е потребност, но благославянето ѝ е мисия и проповед, поясняват инициаторите на благотворителната идея.