/ Thinkstockphotos
Ново широкомащабно изследване ще успокои хората, които обичат да похапват яйца - консумацията на едно яйце дневно не е вредна за сърцето, съобщи ЮПИ.

"Умерената консумация на яйца - около 1 яйце дневно, не увеличава риска от сърдечносъдови болести или смърт дори за хората, в чиито семейства има засегнати от сърдечносъдови болести или диабетици", заяви ръководителката на изследването Махшид Дехган от Института за изследване здравето на населението към университета Макмастър в Хамилтън, Канада.

Ако сте решили да ядете само безмесна храна, трябва да знаете това

Изследването обхванало над 177 хиляди участници. Били анализирани резултатите от три международни проучвания, извършени от специалисти от същия институт. В трите проучвания участвали хора с различни доходи от 50 страни на 6 континента.

„Повечето участници консумирали едно или по-малко от едно яйце дневно, а това навежда на мисълта, че въпросното ниво на консумация е безвредно“, отбеляза Дехган.

„Не бе открита също връзка между тази консумация и холестерола или други рискови фактори. Получените резултати са успокояващи за здравите индивиди и засегнатите от сърдечносъдови болести“, допълни той.

Тези две рецепти ще спасят всяка семейна вечеря (ВИДЕО)

Някои експерти по храненето препоръчаха консумацията на яйца да бъде ограничена до по-малко от 3 яйца седмично поради опасения от увеличен риск от сърдечни болести, но Салим Юсуф от екипа припомни, че в предишни изследвания са се получили противоречиви резултати.

„Причината за това е, че изследванията са малки“, поясни той.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА