коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Временно се спира градският транспорт до природен парк "Витоша". Парк "Врана" се затваря.
Столична община въвежда допълнителни ограничения на територията на София с цел ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на общината.

Преустановяват се посещенията в паркове, градски градини, детски и спортни площадки.

Столична общината уведоми прокуратурата за предприетите противоепидемични мерки

Временно се спира градският транспорт до природен парк "Витоша". Парк "Врана" се затваря.

От Столична община настоятелно молят хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10.30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост, посочват от общината. За всички самотно живеещи болни хора общината осигурява доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им.

Затварят паркове и детски площадки, само кучета на разходка

Разкрита е дарителска сметка на Столична община поради големия интерес от фирми и граждани да дарят средства за справяне с коронавируса.

"Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19", посочват от общината.

От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община - 0700 17 310.

Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни. До момента се справяме със собствени сили, но трябва да сме готови да реагираме и при влошаване на ситуацията, допълват от общината.

"Благодарим на всички граждани, които спазват ограниченията. Това е начинът по-бързо да се върнем към нормалния си начин на живот", посочват още от Столична община.