София готви стратегия за обществените тоалетни
София готви стратегия за обществените тоалетни / Sofia Photo Agency, архив
София готви стратегия за обществените тоалетни
53955
София готви стратегия за обществените тоалетни
  • София готви стратегия за обществените тоалетни

До края на юни София ще има стратегия за обществените тоалетни. Това каза главният архитект на града Петър Диков и уточни, че е възложил разработването й на екип на Световната асоциация на тоалетните. Според него това е разумна идея, но въпросът е дали ще може да се реализира в София, защото хората не възприемат добре идеята. Той обясни, че по настояване на жителите в района на бул. „Витоша" там няма да се сложат такива тоалетни, каквато идея имаше Диков.

Столичният общински съвет одобри проекта за цялостната реконструкция и облагородяване на пешеходната зона на „Витошка". След протестите на жителите там обаче отпаднаха някои от предложенията, заложени в първоначалния план. Очаква се пешеходната зона в първите й две преки да бъде реконструирана до края на август. Трамвайната линия остава, но само до „Алабин".

„Това, което предстои със сигурност, е реконструкция на частта, която е между „Патриарха" и „Неофит Рилски". За останалата част водим разговори и ако успеем да намерим средства, ще бъде реконструирано още тази година. Беше предвидено в района да има три обществени тоалетни, но предложението отпадна. Подземният паркинг между „Солунска" и „Алабин" също отпадна. Ще осигурим на всички софиянци и гости на столицата една истинска пешеходна зона - красива, благоустроена, удобна и спокойна", обясни Петър Диков.

Запитан какъв е бил мотивът на живеещите в района да няма тоалетни на „Витошка", главният архитект на София отговори: „С мотива, че те си имат тоалетни вкъщи най-вероятно. Обществената тоалетна не е някакъв неприятен въпрос. Това е съвсем естествена нужда на всеки град. През тези 20 години единственото, което правихме, е да затваряме тоалетни и да ги правим на какво ли не. Възложил съм стратегия за обществени тоалетни на София, което може да звучи смешно, но всеки уважаващ себе си град има такава система от обществени тоалетни, мисля, че и София трябва да има. Тук трябва специално да почертая, че не става дума за обекти тип гаров клозет, става дума за модерни тоалетни".