/ БГНЕС
София отбеляза 140 години от Освобождението на града от турско робство.
 
С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие започна отбелязването на 140-годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство.
 
София е освободена преди 140 години без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението. Тук бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878 г.
  
Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен за Освобождението на София

Благодарственият молебен беше в храм "Света Неделя", където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.
 

БГНЕС



След благодарствения молебен днес кметът на града с Йорданка Фандъкова честити празника на всички софиянци. "Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, от хора, които заедно с нашите съграждани са воювали за свободата", каза тя и отбеляза, че сега остава ние да пазим свободата и да развиваме града си.
Столичният градоначалник не пропусна да благодари и на патриарх Неофит за прекрасната служба и реч. "Българският патриарх Неофит винаги се моли за нашия град и съм изключително благодарна за това, което той прави и разбира се всички духовници в града", подчерта Фандъкова.
 

БГНЕС

 

"Днес е един от най светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига и това е този миг на свободата. След пет века чужда власт, след много страдания, много тежки моменти в нейната история точно преди Рождество на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, нашият град е освободен. Като по чудо не го застига съдбата, която са му планирали да бъде опустошен, опожарен. Софийските първенци, които са били арестувани, не са били депортирани", разказа зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов
БГНЕС