/ БГНЕС
Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по случай 140-та годишнина от Освобождението на София от турско робство.
 
"Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот", каза патриархът в словото си след молебена.
 
София празнува 140 години от Освобождението си

Той отбеляза, че в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.
 

"Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи", заяви патриарх Неофит.
 
Той подчерта, че освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. - с победния край на войната за Освобождението на цяла България.
 
"Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение! Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода! Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи! Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас! Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град", пожела патриарх Неофит.
БГНЕС