Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / iStock/Getty Images
Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" - Връбница на 30 август е уведомен за три деца, които се отглеждат в лоши хигиенни условия в бивш хранителен магазин, съобщиха от Министерство на труда и социалната политика (МТСП).

При посещението си на адреса социалните работници установяват, че навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, по масата се забелязват съдове с мухлясала храна. Земята е отрупана с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата са били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата е оставен нож, разказват от ДСП-Връбница.

25 деца сред мизерия в къща за гости в Свети Влас. Министър Ангелкова: Да се затвори незабавно

През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло. Създават се предпоставки за пожар. На въпросната маса са разпръснати и лекарства, които децата могат да погълнат.

Майката на две от децата е консултирана от социалните работници, че е необходимо да подобри хигиената в помещението, което обитава семейството, както и да осигури подходящ здравословен хранителен режим за децата.

Социалните работници посещават отново адреса, на който живеят децата на 4 септември. Забелязва се, че хигиенно-битовите условия все още са под критичния минимум за отглеждане на дете. Мръсните дрехи са скрити под леглото и натрупани върху рафтове. По масата се забелязват остатъци от вкиснато кисело мляко. Децата лежат върху мръсни матраци, липсва спално бельо, самите те са мръсни и зацапани, разказват още от ДСП-Връбница.

Със семейството се е работело от 2013 г. На майката на едно от децата, която е баба на другите две деца е предлагано два пъти да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, но е отказала да ги ползва. Социалните работници от ДСП-Връбница няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрила на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им.

Старо общежитие в Ловеч става социално жилище

Личният лекар на децата е разказала, че децата се водят при нея в нехигиеничен външен вид, че се налага тя да се обажда и търси семейството, за да доведат децата на преглед и че се хранят главно с кисело мляко. Въпреки консултациите й децата да бъдат захранени според възрастта, тяхната баба не е пожелала да се съобрази с дадените препоръки.

Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция е бил свикан на 13 септември т.г.. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала поради липса на желаещи да се грижат за децата. Поради това е взето решение с цел опазване на живота и здравето на децата две от тях да бъдат настанени в приемни семейства, а третото в Център за настаняване от семеен тип, допълват от ДСП-Връбница.

Социалните работници продължават работата с майката и бабата на децата с цел да се подобрят хигиенно-битовите условия и децата да бъдат върнати в семейството.