Саниране на студентските общежития предвижда Столичната община догодина
Саниране на студентските общежития предвижда Столичната община догодина / снимка: БГНЕС
Саниране на студентските общежития предвижда Столичната община догодина
68998
Саниране на студентските общежития предвижда Столичната община догодина
  • Саниране на студентските общежития предвижда Столичната община догодина

Седем блока в Студентски град ще бъдат санирани и обособени в кампус следващата година. Това обяви пред журналисти главният архитект на столицата Петър Диков на семинар за бюджета на общината в Правец. Вече се проведени разговори с ректори на различни университети, от които става ясно, че има проблем със собствеността на общежитията, тъй като някои сгради са с повече от един собственик.

Два от блоковете са 35-ти и 36-ти на УАСГ, а останалите пет са около тях. Предвижда се след обособяването в кампус да бъдат изградени три пропусквателни пункта, за по-строг контрол при влизане. Съществува и идея и за пълно саниране на всички блокове в студентски град, като по изчисления на проектанти това ще струва около 600 милиона лева, обясни арх. Диков.
"Според мен това ще бъде с много по-голям ефект - хем да ги санираме, хем да направим един истински кампус", каза главният архитект на столицата.

Той обясни, че са водени разговори с ректорите на висшите училища и те самите имат претенции за това, че има блокове с двама собственици например и не могат да се регулират нещата, не се знае кой носи отговорност.

Главният архитект посочи, че към момента интересът към програмите за саниране на жилищни сгради в столицата, въпреки отпусканите пари от Европа е слаб. За това Диков предлага да бъдат санирани два общински блока в жк Дружба, за да се онагледи ефектът от санирането.

"Блоковете са в безобразно състояние. Съсобствениците са правили събрание и са казали, че някои са се опитвали да продават жилищата за 4000-5000 лева и не са могли. А от друга страна пък, можем да покажем на хората какво може да стане, тоест да ги мотивираме", каза Диков. Пети и шести блок в "Дружба" са единствените, в които има 50 и над 50 на сто общински жилища.

Диков посочи още, че Столична община ще опита повторно да намери концесионер за Западен парк, където имаше идея да се направи атракционен комплекс. Обмисля се и изграждането на завод за трамваи и мотриси на гара Искър. Съществува идея през идната година да бъдат изградени и 7 мини ВЕЦ.