Протест срещу строеж край двора на училище
Протест срещу строеж край двора на училище / БГНЕС
Родители и учители от 139 ОУ ”Захарий Круша” в София се събраха на протест, за да изразят своето несъгласие с намерението на частен инвеститор, собственик на съседен на училището парцел, да започне строителството на 10-етажна сграда.

Теренът е бил част от училищния двор, на него вече има двуетажна постройка, но целта на собственика била да я събори и на нейно място да построи висока сграда. Оказва се, че теренът преди много години е дарен от човек, който е пожелал на него да се построи училище. Собствеността е била държавна и след 1989 г. кметът и общинският съвет в София са решили да продават парцела.

Протест срещу строеж край двора на училище
БГНЕС

"Крайно време е обществото да си припомни около и без това опосканата ни образователна система, че там пари и бизнес не трябва да се правят", смята бившият учител Никола Николов. Според него един строеж е огромна опасност за децата и родителите трябва да си дават сметка за това. А как се стои в час, когато машините на строежа бумтят, запита той.

Решението, което търсим в момента, е преговори с инвеститора и да намерим от общината друг терен, който да му предложим в замяна на този, заяви кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков. А сегашният терен на инвеститора да бъде приобщен към двора и сградата на училище „Захарий Круша”, допълни той.

Протест срещу строеж край двора на училище
БГНЕС

"Инвеститорът е склонен на преговори за замяна на терена, като нашето желание е, ако това се случи, сградата да остане във вида, в който е, тъй като тя е пригодена за учебен корпус", посочи кметът. „Отворено общество” е бил купувачът на терена през 1996 г. – те купуват сградата от Столична община, тя е била към училището с предназначение - „Дом на книгата”. "В момента парцелът е частен, има няколко сделки с него и отдавна не е на „Отворена общество”, призна кметът.

Жилищен блок се строи в двора на училище във Велико Търново (ВИДЕО)

Недоволните от инвеститорските намерения заявиха, че "няма да хранят илюзии, ще следят в подробности преговорите и след изборите, тъй като сега всички власти са склонни на отстъпки поради разбираеми причини".
 
БГНЕС