/ Президентство на Р България
Държавният глава Румен Радев поздравява Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по случай нейния патронен празник и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти.
 
„На значимата и почитана от всички българи дата вие носите едни от най-ярките искри на светлия празник. Пазите историческия завет на първоучителите със съзнание за изключителната роля на словото и свещения дар на родната писменост“, заяви президентът в писмото си.
 
Илияна Йотова: Да пазим и ценим словото, за него са водени битки

Румен Радев подчерта, че най-голямата библиотека в страната ни от своето основаване до днес има огромен принос за запазването на духовното наследство, обществената памет, културните и просветителски традиции.
 
„Благодаря ви за достойните позиции и национално значими инициативи, с които продължавате делото на плеяда изключителни общественици и хуманитаристи, вградили своя будителски дух в устоите на библиотеката, в българското културно развитие“, каза още президентът. По думите му ръководството и екипът на библиотеката са доказали, че с ясна визия, трудолюбие и последователност преодоляват успешно дори кризисните периоди и през 2021 г. имат повече читатели, повишено доверие и нови перспективни идеи. 
 
„Вярвам, че заедно ще продължим пътя на ползотворното сътрудничество, което ни свързва, в името на духовния просперитет и самочувствие на обществото ни“, подчерта в писмото си държавният глава.