Илияна Йотова
Илияна Йотова / Прессекретариат на държавния глава
„В храма на писаното слово, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в днешния празничен ден трябва да си дадем обет – да пазим и ценим словото, да не пилеем думите, да не ги изпразваме от съдържание. За правото да бъдат изричани и писани думи на родния език са водени битки, преживявани са страдания.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към гостите на патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По повод професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти Илияна Йотова заяви: „Вашето дело е велико – това не е клише. Вие държите златния ключ, който отваря вратата към познанието, към стари и нови светове. Наследници сте на славянските първоучители Кирил и Методий, които преди 11 века разпръснаха семето на познанието на родния език, изградиха духовно целия славянски свят.“

Вицепрезидентът изтъкна, че като държава и общество сме в дълг към всички, отдали живота си на книгите. 

„Библиотека трябва да има и в най-малкото село на България. Чрез познанието от книгите се формира българската нация, както ни завеща големият проф. Тодор Боров“, заяви Илияна Йотова. 

В Националната библиотека бе открита изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Боров, която почита значимото му научно и духовно дело. Вицепрезидентът подчерта, че библиотеките издигат интелектуалното ниво на българската нация, а това е най-важният залог за просперитета на една държава. Илияна Йотова посочи, че библиотеките имат своето пълноценно бъдеще в модерния свят и поздрави Националната библиотека, че не отстъпва от съвременните технологии и продължава да бъде притегателен център за всеки, който иска да се докосне до словото.

„Езикът формира българската народност. Той свързва българите в целия свят“, подчерта вицепрезидентът. По повод 11 май, когато почитаме Светите братя Кирил и Методий, Илияна Йотова организира виртуална литературна среща с български писатели и поети от далечни краища на света. Техни произведения са част от богатството на Националната библиотека.

Вицепрезидентът Йотова поднесе венец пред паметника на Светите братя пред Националната библиотека.