/ БГНЕС
Жители на столичния квартал „Лагера” излязоха на протест срещу започващото строителство на нова улица, която те наричат „ведомствена” и казват, че тя ще минава през детската площадка и зелените площи пред блоковете им.

БГНЕС

„Днес протестираме срещу намеренията на Общината и на Държавна агенция „Разузнаване” да прокара на мястото на тези зелени територии тяхна собствена улица, която ще обслужва техните интереси. Тя ще е заградена, няма да има достъп никой от квартала до нея”, каза Тодор Стоянов.

Той посочи, че в подробен устройствен план от 2001 г. (ПУП) между тази улица и блоковете им е предвидено да бъде изграден и паркинг.

БГНЕС

„Това абсолютно ще унищожи всичко тук, цялата зелена територия ще бъде унищожена”, посочи той и добави, че улицата ще бъде за "ДАР", за никой друг. „Ведомствена улица, частна улица”, посочи той.

"Според плана тук ще се построи улица, която ще минава през цялото това зелено пространство и някакъв двуетажен паркинг”, каза Кейти, която има две малки деца и казва, че градинката, в която се провежда протеста тя и семейството й я поддържат буквално.

БГНЕС

„Засадили сме какви ли не цветя на нея, дървета, магнолии, боядисахме пейките, заедно с други майки и татковци, люлките са напълно изправни. Опитваме се с общи усилия да поддържаме това място, то се коси, безопасно е и децата ни си играят тук. Държим то да се запази така както е, без абсолютно никакви промени, a най-малкото да се изграждат тук паркинги и улици”, заяви жената.

Общинският съветник от Столичния общински съвет (СОС) Войслав Тодоров беше също тук, за да подкрепи хората.

БГНЕС

„Ние се видяхме с тях вече един път и те ми разказаха за проблема, че дефакто на това място според ПУП от 2001г. тази детска площадка, зелената площ, всички тези дървета трябва да изчезнат, за да се превърнат в нова улица, която да свързва единствено ул. „Житница” с "ДАР", т.е. тя не е предвидена по никакъв начин да обслужва квартала, дори блоковете в съседство”, каза той.

Войслав Тодоров посочи, че общия устройствен план противоречи на подробния. „Той е по-големия и той има силата на закон. Той казва, че на това място не трябва да се строи абсолютно нищо. Тоест, улицата, която трябва да минава, от другата страна където трябва да се построи етажен паркинг, те не бива да се реализират, защото противоречат на Общия устройствен план”, допълни той.
БГНЕС