/ БТА
Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров даде начало на тържественото заседание на градския парламент по случай 17-и септември.

БТА

Новите почетни граждани на София, които СОС гласува са: 

1.     Проф. ХРИСТО БАЛАРЕВ - Доктор на химичните науки

БТА

2.     ИВАН   ВЪЛЧЕВ – български алпинист

3.     КИРИЛ  ДОСКОВ – български алпинист

4.     БОЖИДАР АНДРЕЕВ – български състезател по вдигане на тежести

5.     БОРЯНА КАЛЕЙН – българска състезателка по художествена гимнастика

БТА

6.     КАРЛОС  НАСАР – български състезател по вдигане на тежести

БТА

7.     КИМИА АЛИЗАДЕХ – българска състезателка по таекуондо

8.     МАГОМЕД РАМАЗАНОВ – български състезател по свободна борба

БТА

9.     РУЖДИ РУЖДИ – български лекоатлет и параолимпиец

БТА

10. СЕМЕН НОВИКОВ – български състезател по свободна борба

БТА

11. ХАВИЕР ИБАНЬЕС – български боксьор

БТА

„Днес не е само Денят на София – днес е и празник на България, защото нашата столица е сърцето и лицето на държавата. Освен това, този ден е и наш професионален празник като общински съветници. За пръв път го отбелязваме в този така фрагментиран състав на общинския съвет, но въпреки различията си, през изминалата година доказахме, че можем да се обединим в името на важните за града решения. Различните ни политически възгледи не са пречка, когато пред нас стои общата кауза – развитието на София.“. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров в началото на тържественото заседание на градския парламент, по случай 17-и септември.

Хората не се интересуват много от това кой общински съветник от коя партия е, какво е казал, на кого и защо. Те се интересуват от важните неща – от това да могат да ползват удобен и редовен градски транспорт, да се разхождат по добре поддържани улици и тротоари, да изпращат децата си в модерни училища и детски градини. Гражданите на София искат промяна и развитие, и доверието, което ни гласуват, е не просто отговорност – то е наша мотивация да действаме решително и навреме.

Днешният празник е не само празник на нашия град, но и светъл християнски празник, посветен на Света София и нейните дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Тези християнски добродетели ни напомнят за моралните устои, които трябва да ни водят – вярата в по-доброто утре, надеждата за по-светло бъдеще и любовта към нашите близки и нашия град. Именно в този дух искам да благодаря на всички наши съграждани, които с труда си всеки ден правят София по-добро място за живеене. Специално благодаря на лекарите и учителите, които се грижат за нас и нашето бъдеще.

Искам да изкажа и своята благодарност към кмета на София и към районните кметове, които всекидневно работят за развитието на града и решаването на проблемите на всеки квартал и район. Техният труд е от огромно значение за общия напредък на София и тяхната ангажираност заслужава нашето признание.

Благодаря и на общинските служители, защото техният ежедневен труд е този, който определя оценката на гражданите към управлението на нашия град. Също така благодаря на моите колеги – общинските съветници – за тяхната отговорност в тежките решения и упоритата работа, с която изпълняват своя дълг към жителите на София.

И накрая, искам да насърча всички граждани на София да продължат да бъдат активни участници в живота на града. Вашата гражданска активност е нашият пътеводител. А заедно с активността, ви пожелавам здраве, късмет и светлина по пътя напред.“, каза още Петров.

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на тържествената сесия.

Днес, когато честваме този празник, трябва да се запитаме какво още можем да направим, за да бъде София не само столица на миналото, но и град на бъдещето, заяви Терзиев. По думите му в последните години сме свидетели на нарастващо политическо напрежение. Партийните различия, остри конфликти и постоянни сблъсъци се превърнаха в пречка за напредъка на града и страната ни, заяви кметът. Той призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение.

Ние сме изправени пред множество предизвикателства – от инфраструктурни проблеми и екологични кризи, до социално неравенство и икономически трудности. Тези проблеми изискват общи усилия, колективна мъдрост и съвместни решения, каза столичният кмет. Според него политическите партии не бива да се възприемат като непримирими врагове, защото са част от един и същ организъм – нашата демокрация. Да спорим е здравословно, да предлагаме различни визии е нужно, но да разделяме обществото, да блокираме прогреса, е опасно, каза Васил Терзиев.

Той подчерта, че днес повече от всякога имаме нужда от национално обединение около общи цели. Примерът за това може да дойде точно от нашия град. София винаги е била средище на разнообразни идеи, култури и традиции. Нека същото това разнообразие в политическите възгледи ни обедини, вместо да ни разединява, заяви столичният кмет. По думите му се нуждаем от нов дух на сътрудничество, където различията не са бариери, а възможности за намиране на по-добри решения.

Вярвам, че помирението между политическите сили не означава отстъпление от принципите, а съгласие за постигане на общото благо, заяви кметът Терзиев. Нека в Деня на София положим основите на нов политически климат – такъв, в който се търсят решения, а не поводи за разделение, каза той. Терзиев изтъкна, че предизвикателствата пред София и пред България са големи, но заедно, с единство и политическа воля, можем да ги преодолеем. Нека нашата столица бъде не само символ на история, но и модел за бъдеще, изградено с диалог, взаимно уважение и сътрудничество, каза Васил Терзиев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА