Пострадали от труса в Мърчаево и Владая ще получат еднократна помощ от по 325 лв.
Пострадали от труса в Мърчаево и Владая ще получат еднократна помощ от по 325 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Хората в Мърчаево и Владая ще получат еднократна помощ от по 325 лева за покриване на разноски по отстраняване на щетите от земетресението на 22 май, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет.

Проверени са всички хидротехнически съоръжения, нивата на реките и язовирите, а преди тръгването на метрото сутринта на 22-ри е проверено внимателно и неговото състояние, обясни още кметът и припомни, че огледи се правени и на сградите на училищата и детските градини.

Над 800 сигнала за щети са получени в деня на земетресението, съобщи Фандъкова. Правени са огледи и в най-засегнатите райони - Владая и Мърчаево.

Йорданка Фандъкова каза, че и в момента продължава работата на екипите и припомни, че прогнозната сума за покриване на щетите в София е 1,3 млн. лева.

Има доставен фургон, в който да бъдат изведени хората от тежко пострадала къща в столичния район "Илинден", обясни кметът.

33-ма са вече доброволците към Столичната община, като има подадени и нови молби.

Има вече и план за реакция при терористична атака, като ще се прави и обучение за целта, анонсира Фандъкова.