Недоволство заради планирани прекъсвания на тока изразиха жителите на няколко столични квартала и съседни населени места, които сигнализираха, че стоят на студено по време на пандемия, а децата им не могат да учат онлайн. От компанията ЧЕЗ потвърдиха, че  прекъсването на електричеството е заради планови ремонти и подмяна на електромери.

Лора е майка на 6-годишно дете. Живее в „Люлин” и днес с дъщеря й стоят на студено. „Ако е някаква  авария, да проявим разбиране. Но в зимен сезон при епидемична обстановка да се извършва манипулация като смяна на електромерите, е изключително неподходящо”, коментира Лора Христова.

Без електричество по няколко часа на ден остават и в Костинброд. Родители там се тревожат, че освен на студено, децата им може да останат без срочни оценки. „По данни на ЧЕЗ тази седмица цялата от 09:00 до 16:00 часа ще бъде спряно електрозахранването”, обяснява Ангел Раев.

Жителите на Панчарево също са в тази ситуация. „По-голямата част от къщите разчитат на ток за отопление. Децата, които в момента са на онлайн обучение, разчитат на ток, за да могат да провеждат занятията си”, обяснява Миляна Алексиева – жител на Панчарево.

От ЧЕЗ отказаха коментар пред камера. В писмен отговор до NOVA бяха категорични, че това са планирани ремонти и трябва да се случат. Освен това всеки от абонатите бил предупреден 48 часа по-рано за спирането на тока.