/ БГНЕС
Отново прогноза за замърсяване на въздуха в София в петък. Според сайта на Столична община, двойно превишаване на нормата за фини прахови частици ще има в района на "Дружба" и "Надежда", а в "Павлово" и "Хиподрума" повече от два пъти.

Междувременно, група протестиращи се събраха пред Столичната община, за да протестират срещу мръсния въздух. Те поискаха и по-гъвкави условия, за да бъде пуснато зеленото билетче.

И днес са в сила мерките на СО срещу мръсния въздух

Някои от протестиращите поискаха и изцяло безплатен градски транспорт. Председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков обеща, че механизмът, по който се отпуска зеленото билетче ще бъде обсъден.
 
След два дни на две станции в София са измери над 200 микрограма прахови частици при новма 50. Според прогнозата, налична на сайта на Столична община, в петък има опасност от умерено и средно замърсяване – до 150 микрограма. Какво трябва да стане, за да бъде пуснат отново зеленият билет, обясни Лорита Радева, председател на екокомисията.

Зелен билет за градския транспорт в София заради мръсния въздух
 
"Ако тогава на 4 станции в един ден имаме замърсяване на над 200 микрограма - на следващия ден въвеждаме зелен билет отново", поясни Радева.
 
Именно тези механизми станаха повод за протест пред общината – протестиращите се събраха да искат по-малко условия за зеления билет, по-чист въздух безплатно пътуване.
 
"Градският транспорт е заплатен чрез нашите данъци. Всеки ден ни тероризират да плащаме отново билетчета, според нас билетите са кражба", сподели един от протестиращите.

4 декември: Пореден ден на мръсен въздух в София, в целия град има превишения
 
Председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков каза, че механизма за зеления билет ще бъде обсъден.
 
"Част от исканията са абсолютно смислени и логични. Механизмът не е свещена крава, той може да бъде променен и ние сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по механизма. Стига то да е разумно и да е изпълнимо", подчерта Герджиков.
 
За вчерашния ден са продадени почти 75 хиляди зелени билети в София