/ БГНЕС
Обжалвания бавят системата за обществени велосипеди в София, работи се по друг вариант
98629
Обжалвания бавят системата за обществени велосипеди в София, работи се по друг вариант
  • Обжалвания бавят системата за обществени велосипеди в София, работи се по друг вариант
Кметът на София Йорданка Фандъкова няма надежда, че процедурата за създаване на система за обществени велосипеди под наем ще успее заради многото обжалвания, които забавят изпълнението. Не се знае и кога лифтът на Витоша ще бъде обновен. Това стана ясно от изказванията на градоначалника и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод новината, че София е обявена за постоянен носител на титлата Европейска столица на спорта, а Фандъкова е избрана за почетен президент на Асоциация на европейските градове на спорта за 2019-та година.

Преди 2-3 години е взето решение да бъде изградена система от градски велосипеди, но много обжалвания са забавили изпълнението, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Фандъкова Герджиков
БГНЕС

"Затова аз обявих, че ще уважим решението на съда, ще се продължи тази процедура, но аз нямам много надежда в нея, защото очевидно има някакви интереси, които непрекъснато възбуждат всякакви спорове и обжалвания. Затова обявих вече, че работим по друг вариант, при който общината ще има възможност да изгражда тази система, или по-скоро да надгражда, защото имаме този пилотен проект с електрическите велосипеди", каза Фандъкова. Електрическите велосипеди по този пилотен проект са десет, уточни тя.

Става въпрос за 10-те велосипеда, които чакат пред Националния исторически музей. Проблемът с лифта на Витоша на първо място е, че Общината не го притежава, а собственикът не иска да го обнови, обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

"Очевидно има някакви обективни или субективни фактори, които пречат на инвеститора да обнови съоръженията. Той се оправдава със законови процедури, с някакви противоречия с екологични НПО. Ние проведохме много разговори, включително и с тях, за съжаление дотук са ни възможностите", каза той.

Фандъкова Герджиков
БГНЕС

Имало е идея за изменение на плана за управление на Витоша, което да позволи  единствено и само ремонт на съоръженията, но е нужно процедурата да мине през Министерски съвет и Министерство на околната среда. "На всички ни е ясно, че трябва да се обновят, че са в окаяно състояние, да не говорим за съоръжението в Княжево, което още с купуването не е работило. Аз съм говорил много и за договора, с който са приватизирани въжените линии, никой не си е направил труда да напише в договора едно задължение на приватизатора да пусне това съоръжение", каза Герджиков.

Кметът допълни, че е наредила да се извърши проверка, след която приватизаторът ще получи предписания или да бъдат възстановени съоръженията, или да бъдат съборени за негова сметка. Ако бъдат съборени, Общината ще може да постави нови, защото собственикът ще е останал без собственост.