/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 8 души за участие в две съвместно действащи организирани престъпни групи за производство и разпространение на амфетамини.

На 10 февруари в столицата са задържани четирима участници в една от групите, действащи на територията на София. Двама от тях са братя, македонски граждани. При специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура двамата българи са заловени в момент на продажба на 1 кг амфетамин.

Спецакция за наркоразпространение в София и Сливен, има задържани

Недалеч от мястото на полицейската акция са установени другите двама от групата. Единият от тях е задържан, другият опитва да се укрие, но скоро е установен на бензиностанция.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2021 г. и е разпространявала амфетамини и метамфетамини предимно в столицата.

Има данни, че участниците сами „готвели“ амфетамини, но и се „зареждали“ от друга престъпна група, действаща на територията на Сливен, която се занимавала и с производство. Установено е, че собственик на аптека от Сливен ги е снабдявал с медикаменти – суровина за производство на метамфетамин и амфетамин.

На 10 февруари, по време на полицейската операция в София, служители на Сектор БОП-Сливен неутрализират и местната група. Задържани са четири лица, всичките осъждани. При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски са намерени наркотици, пари, оръжие и предмети, наподобяващи културно-исторически ценности.

С постановления на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на задържаните в София и Сливен е наложено задържане до 72 часа.

В Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.