Обезщетение само за основната жилищна сграда на дадено домакинство, пострадала от труса
Обезщетение само за основната жилищна сграда на дадено домакинство, пострадала от труса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вила, както и къща, която не е основната жилищна сграда на дадено домакинство, няма да получи финансово обезщетение за разрушенията от земетресението, независимо от техния размер, съобщават от Столична община. Според експертите междуведомствената комисия ще финансира единствено отстраняването на щети, които застрашават живота и здравето на хората.

От общината съобщиха, че до края на седмицата всички районни кметове трябва да представят нотариални актове, данъчна оценка за собственост, както и констативен протокол на щетите на общинските, държавните и частните сгради в техните населени места.

Нотариален акт, данъчна оценка на имота, както и декларация, че той е единствено жилище, са документите, които всеки собственик трябва да представи на комисиите, описващи разрушенията, обясниха районните кметове. По думите на заместник-кмета на Столична община по направление "Законност, координация и контрол" Юлия Ненкова до всички кметства е изпратено писмо с указания за оценка на щетите: "Това е, което аз подписах като писмо до всички районни кметове, които трябва да изпратят данъчна оценка на имота, да направят констативния протокол и да определят приблизително какъв е размерът на щетата."

Според началника на дирекция "Обществен ред, сигурност и защита при бедствия" Красимир Димитров всеки един гражданин може да си подаде молба комисията да направи оценка на щетите и да я представи на междуведомствената комисия.

"А вече междуведомствената комисия, на базата на посоченото състояние, може да реши нещо друго. Такъв е правилникът. Има документи на жилището, например, които трябва да се прилагат - като акт за собственост, снимков материал, външен оценител, това са задължителни процедури, които са изписани в закона. Казва се в закона, че трябва да е единствено жилище. Сега, човек е в правото си да кандидатства, пък вече какво ще реши междуведомствената комисия, е друг въпрос. Друго, което гражданите не знаеха е, че ако са пострадали, трябва да си подават молби до социалните, за да има и помощ. Те това не го знаеха", заяви Димитров.

Помощи няма да бъдат получавани на базата на оценка на щетите, а ще се предоставят на базата на попълнена молба, категоричен беше той.