Протестиращи граждани се събраха около парламента. Поводът - гласуваните промени в изборното законодателство от страна на депутатите, които окончателно приеха връщането на хартиените бюлетини, като се въвежда смесено гласуване.

Депутатите върнаха хартиената бюлетина, гласуваме смесено (НА ЖИВО)

Движението по булевард "Цар Освободител" беше блокирано, но обстановката бе спокойна, без напрежение. В района имаше засилено полицейско присъствие.

"Тези хора, които в момента стоят на студа и дъжда, имат голям принос, защото показват на хората вътре, че не могат съвсем набързо да прекарат нещата", заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков, който излезе при хората.

"Нашата роля в този момент е да светнем прожекторите и да казваме какво означава всяка точка от Изборния кодекс и какъв е техният истински смисъл", каза още той. Според него по Изборния кодекс сега е много важно кодът на машините да бъде абсолютно прозрачен, за да може всички, които искат, да имат достъп до този код и да се махне опорката, че машините не работят честно. 

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ през последните седмици се правят опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и машинации. „Ние защитаваме машинното гласуване, което е гаранция за честен вот. А честният вот е гаранция за свободата на демокрацията“, каза още Божанов. 

По-рано днес депутатите одобриха предложението на правната комисия избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Народните представители прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложение на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини. 
 
БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС