Момчетата в „Подуяне” били простреляни извън двора на хладилното депо
Момчетата в „Подуяне” били простреляни извън двора на хладилното депо / снимка: DarikNews.bg
Момчетата в „Подуяне” били простреляни извън двора на хладилното депо
62342
Момчетата в „Подуяне” били простреляни извън двора на хладилното депо
  • Момчетата в „Подуяне” били простреляни извън двора на хладилното депо

Момчетата от ромската махала са били простреляни извън двора на хладилното депо в „Подуяне”. Това заяви оцелелият Камен, който днес беше изписан от болница. По думите на 14-годишното момче охранителят Петко Еленков е стрелял по тях, защото не са му платили определена сума пари, за да влязат и събират желязо. Ромите от квартала настояват за справедливост и за пореден път заплашиха да се вдигнат на бунт.

Камен и Велин не са дали пари на охранителя, за да влязат безпрепятствено в депото. По думите на хората от квартала това е установена практика от години. Във фаталния ден обаче това става причина охранителят Петко Еленков да стреля по момчетата, разказа оцелелият Камен няколко часа след като беше изписан от болница.

„Влязохме да копаем желязо, но не му платихме на този човек. Видя ни и започна да стреля по нас. Искаше 20-40 лева, за да ни пусне в депото, ние му казахме, че нямаме пари. И той започна да ни стреля. Първо стреля по Велин, той падна, и мен застреля. Велин стана и започна да бяга и някъде там е паднал и умрял. Мен дойде и ме вдигна и ме влачи напред”, обясни оцелялото момче.

След престрелката тялото на 17-годишния Велин е влачено от охранителя около 100 метра и изоставено вътре в двора. Стрелбата обаче е била извън огражденията на охранявания обект разказа още Камен. „Отвън беше, но те го влачиха на вътре”, категорично беше момчето.

„Има смърт за смърт, няма да се смирим този път циганите. Ще се вдигнем на бунт”, заявиха ромите от квартала.

Инцидентът в хладилното депо в „Подуяне” стана на 2 март, когато Велин и година по-малкият му приятел Камен се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да събират старо желязо за скрап. 50-годишният гард Петко Еленков, който е служител на частната охранителна фирма „БОС-ИТ” EООД, стрелял по момчетата с ловна пушка, а друг негов колега с пистолет.

Пристигналите на място полицаи заварили безжизненото тяло на Велин в тревата между коловозите, а Камен с огнестрелни рани по краката. Пред Дарик близки на пострадалите момчета разказаха тогава, че това е третият подобен случай в квартала. Преди година същият охранител прострелял друго момче, което обаче оцеляло след девет месеца, прекарани в кома, а разследването срещу Еленков било прекратено.

След убийството на Велин стотици роми излязоха на протест с искане за доживотна присъда за стрелеца - пазач в депото в кв. „Подуяне”.