/ БГНЕС, архив
Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е на 4 юни от 9.00 ч., съобщи пресцентърът на висшето училище.
 
От тази година кандидатстудентският изпит по български език и литература в СУ е с нов формат. Изпитът се състои от две части - тест с 50 въпроса (70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература), и задача за изграждането на аргументативен тип текст - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100.
 
Създаването на аргументативен текст - есе, е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.
 
Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове.
 
Въпросите, проверяващи литературните компетентности на кандидатите, са върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителна подготовка за 11-и и 12-и клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.
 
По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, изискват фактологически знания (разпознаване на авторство, заглавие), а по-голямата част от тази група въпроси предполага умения за четене на художествен текст - обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста.
 
Продължителността на изпита е четири часа и на него се проверяват и оценяват знанията и уменията като резултат от обучението по български език и литература в средното училище, свързани с четене с разбиране на текст, с включващо извличане на информация, с извеждане на преки и непреки заключения, с тълкуване и обобщаване, с владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми, с редактиране на текст и със създаване на аргументативен тип текст - есе.
 
На 2 април се състоя кандидатстудентският изпит по български език и литература от предварителната сесия в СУ и на него кандидат-студентите писаха върху вариант 3 на теста, както и есе на тема по латинската сентенция - "Никой не е съдник на своето дело". Кандидатите могат да избират с коя оценка да участват в класирането - с оценките от двата изпита по български език и литература в СУ, или с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас.