/ БГНЕС, архив
Какво каза доц. Тодор Чобанов във връзка с имената на метро линията?
96977
Какво каза доц. Тодор Чобанов във връзка с имената на метро линията?
  • Какво каза доц. Тодор Чобанов във връзка с имената на метро линията?
Имената на новите 15 метростанции станаха ясни и бяха приети от комисията по култура и образование на Столична община. Те са съобразени с местоположението на станциите. Интериорът на станциите пък ще съответства с наименованията им.
 
Променят движението по централен булевард заради строителството на метрото

Председателят на комисията Малина Едрева каза, че строителството на третия лъч напредва. Заради строежа на метрото от 20 до 28 май по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между улиците „Шипка” и „Мизия” движението на коли ще бъде възможно само в пътната лента посока „Подуяне”, а от 29 май до 20 октомври - в лентата в посока Център.
 
20 години метро в София: Какви са ползите и тенденциите? (СНИМКИ)

До края на 2019 г. се очаква третият метродиаметър да бъде завършен. Мотрисите ще са нови, ще бъдат изградени и стъклени рампи, които ще се отварят единствено след като метрото е на станцията, за да се избегнат инциденти на релсите.
 
Метродиаметърът ще свързва бул. „Владимир Вазов” с квартал „Горна баня” през центъра и „Красно село”.

Вижте още за историята на метрото в София

Имена на станциите са „Владимир Вазов”, „Тракия”, Стадион „Георги Аспарухов”, „Хаджи Димитър”, „Театрална”, „Орлов мост”, „Патриарх Евтимий”, „Христо Ботев”, „Медицинска академия”, „България”, „Цар Борис III”, „Мизия”, „Овча купел 1 и 2” и „Горна баня”.