/ Istock
Първото четене на проектозакон за "равенство в брака" за еднополовите двойки започна пред ресорните комисии в гръцкия парламент, като докладчикът на управляващата партия "Нова демокрация" Мария Сирегела подчерта, че това е още една голяма реформа, предприета от правителството, предаде АНА-МПА.

По думите й, когато проектът бъде приет като закон, Гърция ще стане 37-мата страна в света, която ще въведе в националното си законодателство равенство в гражданския брак. Това ще осигури достъп до граждански брак за всички гръцки граждани, независимо от сексуалната им ориентация, и ще защити правата на децата, отглеждани от еднополови двойки.

Проектозаконът ще бъде обсъден в три парламентарни комисии, включително постоянната комисия за публична администрация, обществен ред и правосъдие, постоянната комисия за социални въпроси и специалната постоянна комисия за равенство, младеж и човешки права.

Второто четене се очаква да се състои в понеделник, 12 февруари, като целта е проектозаконът да бъде гласуван на пленарно заседание на парламента на 15 февруари, отбелязва агенцията.
Ваня Накова/БТА