/ iStock/Getty Images
От сряда до петък тази седмица в Образователния центъра на Националния етнографски музей ще се проведат занимания с ученически групи по проект „Образование с наука” на тема „Коледна празнична обредност”, съобщиха от музея.

Заниманията протичат в рамките на 1 астрономически час и са бeзплатни за учениците и техните преподаватели. Заниманията започват от 10 часа и завършват в 16.00 часа.

По време на уъркшоповете децата ще научат как предците ни в селата са се подготвяли за Бъдни вечер, как се е посрещала Коледа в стара София, кога са се появили елхите, как се е променила днешната ни празнична трапеза, каква е разликата между „Малката” и „Голямата” Коледа и любопитни други факти. А след интересния разказ на етнографите от музея, учениците ще могат да научат и как да помагат у дома с декорацията на хлябовете за Бъдни вечер и да изработят своя пощенска картичка за близките.

Коледните празници в Бургаския край - тази събота в Етнографския музей

Програма „Образование с наука“ си поставя за цел да подобри информираността и достъпа на учениците, учителите и работещите в сферата на образованието до институтите и музеите на БАН. Въвеждането на иновативни практики и методи в обучението е от първостепенна важност и ще предостави възможност на българските учени, работещи в Академията, да споделят своя опит и да предизвикат у учениците интерес към науката.