121 училищни паралелки са карантинирани и обучението на децата се извършва онлайн
"Расте броят на хоспитализираните с коронавирус в общинските болници в София. Увеличават се пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. COVID отделенията в общинските болници са пълни на 80 %". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. "Първа българска армия" в район "Средец".

Протест срещу ваксините в София с призив: „За свободата! COVID е тирания, а не пандемия“(ГАЛЕРИЯ)

"Надявам се това нарастване да спре, защото най-важното е на пациентите да им бъде осигурено лечение", каза кметът и изрази притеснението си от увеличаването на натиска в общинските болници.

Кметът съобщи, че девет общински ДКЦ-та имат разкрити COVID кабинети, три от тях са сключили договори с НЗОК и за осигуряване на лечение. "Останалите се подготвят, така че да могат да осигурят това лечение и по този начин да намалят натиска към болниците", каза Фандъкова.

Тя съобщи още, че 121 училищни паралелки са карантинирани и обучението на децата се извършва онлайн. Като процент това не е много, но ситуацията е динамична коментира кметът. Тя информира, че четири групи в детски градини са карантинирани.

Столичният кмет изнесе обобщена информация за проверките за носене на маски в градския транспорт и в метрото. "За септември са направени 25 000 проверки, съставени са 315 акта и 550 констативни протоколи. Като цяло мерките се спазват, но апелирам хората да носят маските си, особено където има струпване на хора", посочи Фандъкова.

"Относно ремонта на бул. "Първа българска армия" столичният кмет каза, че дейностите скоро ще приключат. "Първа българска армия" е един от големите обекти, обекти които изпълняваме тази година. Това е много знаково трасе и дългоочакван ремонт в район "Сердика", каза кметът.

Огнище на COVID-19 в столично училище (ВИДЕО)

Тя съобщи, че до началото на декември очаква цялостният ремонт да бъде завършен. Направени са нови тротоари, озеленяване, ще бъдат посадени и нови дървета.

"Сезонът на ремонтите върви към своя край, останалите ремонти се довършват. Реконструкцията на бул. "Цар Борис Трети" ще продължи и през следващата година. Имаше известно забавяне. Сега се работи се по-активно.

Надявам се фирмата изпълнител да успее да преодолее забавянето, което е и в техен интерес, за да не им налагаме санкции", посочи Фандъкова. На въпрос, свързан с предложените промени в условията за паркиране в центъра на София и покачването на цените за репатриране и поставяне на "скоба" столичният кмет каза, че очаква да види точните разчети.

За мен е важно да разширим програмата за разширение на зоните, каза Фандъкова и добави, че именно живущите в центъра са настоявали работното време на зоните да бъде увеличено.

Кметът каза, че държи много на премахването на т.нар. служебен абонамент за паркиране, тъй като не е редно институции да имат право да паркират безплатно. Кметът подчерта, че служебният абонамент на Столичната община също ще бъде премахнат. По думите това се прави, за да се увеличат местата за паркиране на живущите и приходящите в центъра.

Десетки сигнали за фалшиви COVID сертификати за ваксинация

Кметът коментира и случай в 9-ти медицински център в "Орландовци". В общината е постъпил сигнал за захвърлени документи на пациенти на починал личен лекар. Документите с личните данни на пациентите са оставени пред кабинета от заместващ лекар.

"Предстои проверка по случая. Фандъкова информира, че 9-ти медицински център от няколко месеца е без директор, което е породило хаос. Подобно поведение на лекаря, захвърлил по този начин документите недопустимо", посочи кметът. Документите са вече прибрани в отделно помещение, информира кметът на "Сердика" Тодор Кръстев.
БТА