Четири болници в Перник с безплатни прегледи по повод Деня на здравния работник
Четири болници в Перник с безплатни прегледи по повод Деня на здравния работник / ThinkStock/Getty Images

Кампания за безплатни профилактични прегледи в рамките на два дни в четири болнични заведения ще се проведе в Перник. Тя е инициирана от народния представител д-р Валентин Павлов и е по повод отбелязването на Деня на здравния работник - 7 април.

Прегледите са обединени от мотото "Прегледай се днес, за да си здрав утре" и ще осигурят безплатен достъп до медицинска консултация на пациентите на 7 и 8 април. Четирите включили се в първата по рода си кампания за Перник  болници са: МБАЛ "Рахила Ангелова", кардиологичната болница "Св. Георги", Белодробната болница, и Профилакториума. Записванията за профилактиката започват от днес на телефоните на здравните заведения.

Профилактичните прегледи са ключ към успеха, често те спасяват човешки животи, заяви д-р Павлов, който смята, че българският пациент има нужда от профилактика, но не е добре информиран. Идеята ми е тази кампания да се превърне в традиция и да обхване поетапно всички общини от област Перник, в това число и селата, каза още д-р Валентин Павлов.

За улеснение и информираност на пациентите в Перник ще бъдат разлепени брошури и плакати за безплатните профилактични прегледи.

За МБАЛ "Рахила Ангелова" безплатните прегледи ще бъдат в направленията: акушерство и гинекология; урология; неврология; хирургия; вътрешни болести; дерматология; инфекциозни болести; офталмология; отоларингология; детски болести и психиатрия. В специализираната болница за активно лечение и кардиология "Св. Георги" ще има следните прегледи: кардиологични; скринингов преглед на щитовидната жлеза; урологични прегледи, които ще се провеждат от лекари от Правителствена и Александровска болници.

В Белодробната болница (Св. Пантелей) в двата дни пациентите ще могат да направят функционално изследване на дишането и пулсоксиметрия.  В Профилакториума са организирани прегледи при лекари- невролози, травматолози и вътрешни болести, както и консултации със специалисти по рехабилитационна медицина и физиотерапия, както и с кинезитерапевти.