Български марш „Долу Ньой“, организиран от младежкото ВМРО, премина през центъра на София, предаде БГНЕС.

Шествието започна точно в 19.00 часа от паметника на Войнишкия лъв пред НДК. То е съпроводено от барабанен звук и водено от хора, облечени с народни носии.

Участниците скандират: “И преди и сега Македония е българска”, “И преди и сега Босилеград в България”, “И преди и сега Цариброд в България”, “Долу Ньой”, “На бой, на бой за народа свои”, “За България - свобода и смърт”, както и “Мизия, Тракия, Македония”.

Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 103 години – на 27 ноември 1919 година.
11 278 кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават извън границите. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка, посочват от ВМРО.

Според Ньойския договор губим Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море - нещо, което никога не става.

От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3000 души гранични войски, добавят от ВМРО.
БГНЕС