Авария при строежа на метрото наложи евакуация на бул. "България" (СНИМКИ)

/ БГНЕС
шефът на Метрополитен Стоян Братоев
95588
шефът на Метрополитен Стоян Братоев
  • шефът на Метрополитен Стоян Братоев
Заради авария при строежа на новата метролиния в София се е напукала витрина в подлеза на бул. "България". От МВР съобщиха, че превантивно гражданите са изведени от района.
 
Пред Дарик шефът на Метрополитен Стоян Братоев посочи, че тунелопробивната машина е закачила водопроводни канали, които минават под подлеза. Той увери, че няма опасност за хората и работата в тунела продължава.
 

БГНЕС


Инжекционен разтвор, който се използва при  работата на тунелопробивната машина, изграждаща третия лъч на метрото, е проникнал през канализационен отвор. Разтворът е влязъл под настилката на северозападния изход на подлеза и е надигнал 3-4 кв.м от плочника.

"Тунелната машина върви по посока "Георги Софийски", където е другата станция, минава под подлеза и понеже под подлеза има колектор и канали и е малко покритието, машината, за да може да върви без да има слягане, инжектира разтвор в почват, за да се запълни празнината между машината и почвата. Тъй като е с голямо налягане е избило малко от този разтвор в тоя канал, в шахтите. Почистено е и машината продължава да работи", обясни той.
 
БГНЕС


На мястото имаше екипи на полицията, на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", аварийно-спасителни екипи.

"Няма нищо обезпокоително, това е част от технологията", увери Братоев.


БГНЕС


Преминаването през пешеходния подлез на бул. "България" и бул. "Ив. Евст. Гешов" беше напълно възстановено малко след 15.00 ч.

Екипи на "Метрополитен", дирекция "Транспортна инфраструктура" и дирекция "Аварийна помощ и превенция" са направили пълен оглед на подлеза и ползването на съоръжението е напълно безопасно. Машината вече е преминала през тази зона и тунелът в участъка е изграден.

БГНЕС