70 на сто от столичаните ще гласуват на местните избори
70 на сто от столичаните ще гласуват на местните избори / снимка: БГНЕС, архив
70 на сто от столичаните ще гласуват на местните избори
45800
70 на сто от столичаните ще гласуват на местните избори
  • 70 на сто от столичаните ще гласуват на местните избори

Над 70% от столичаните ще гласуват на местните избори, само 9 на сто изобщо не смятат да отидат до урните на 23 октомври, сочи изследване на агенция „Медиана". Според данните от него, ако избирателната активност е висока, надпреварата за кметският пост в София ще се реши на два тура, като балотажът вероятно ще бъде между кандидатите на ГЕРБ и БСП Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев.

Изследването е направено в периода между 6 и 11 октомври сред 703 души. От агенция "Медиана" смятат, че на кметския вот ще се сблъскат две основни групи избиратели - про и анти ГЕРБ настроени. 44 на сто от софиянците предпочитат нов кмет, докато само 33% искат да остане Йорданка Фандъкова, сочи изследването на агенцията. Според социолога Кольо Колев над 65% от избирателите на Фандъкова са жени. Оценките за нея са "умерено - положителни", посочи Колев, но голяма част от избирателите са силно притеснени от възможността за всевластие на ГЕРБ.

Ако избирателната активност е висока, каквато е прогнозата на „Медиана", Йорданка Фандъкова би получила 41.2% от гласовете на софиянци, Георги Кадиев - 26%, Прошко Прошков - 10.8%, Николай Пехливанов - 8%, Владимир Каролев - 4.5%, Ангел Джамбазки - 2.5%, Стефан Софиянски - 0.2%.

Силна консолидация на ГЕРБ и БСП около партийните им кандидатури в столицата прогнозират социолозите. Това важи и за президентските избори. При Синята коалиция тази консолидация е значително по-слаба и се наблюдава разпиляване на гласове.