/ БГНЕС
Рекордните над 5000 атлети от 48 държави стартираха в тазгодишното издание на Софийския маратон.

И тази година маратонът бе част от инициатива „София - Европейска столица на спорта“. Събитието се превърна в колоритен спортен празник за хиляди столичани и гости на града, завършил с рекорди на трасето, съобщава www.sofia2018.bg.
 

БГНЕС


„Спортът е най-добрият начин за активен и здравословен живот. В годината, когато София е европейска столица на спорта, маратонът се радва на огромна популярност“, заяви в приветствието си Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.
 
Победители в класическата дистанция на 42,195 км и при мъжете, и при жените, станаха маратонци от Кения. При жените Рут Матебо триумфира с рекорд на трасето 2.35:20 ч., като по този начин защити титлата си от миналата година. За нея това беше и трета поредна победа в тазгодишната българска верига от маратони под наслов „Бягането като начин на живот“, след тези в Стара Загора и Варна.
 

БГНЕС


При мъжете победител стана Стивън Киплагат, който още след старта и на първите 10 км водеше с 30 секунди, а на вторите вече с близо минута. Той успя да задържи темпото си до края и финишира с нов рекорд на трасето 2.14:05 ч. и близо минута преднина пред втория Абел Роб, също от Кения.