1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май
1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май
53923
1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май
  • 1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май

Храмове във Владая, Мърчаево и Кремиковския манастир са пострадали при земетресението от 5,2 по Рихтер на 22 май. Това каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че за щети се оглежда Руската църква, като има подаден сигнал и за Джамията.

Кметът обясни, че до месец ще са готови досиета на сградите, за които ще се кандидатства за финансиране в междуведомствената комисия. Щетите са разпределени в три категории - слаби, средни и силни. Собствениците сами ще финансират ремонта на сградите със слаби щети.

Най-пострадалите райони на територията на общината са Мърчаево и Владая, каза Фандъкова. Тя допълни, че общината има ангажимент към общинските сгради, храмовете и някои частни сгради.

Вече са готови картите на районите София, на които могат да се видят местата за евакуация при обявяване на бедствено положение, каза още кметът и допълни, че местата са подадени от районните кметове, като най-късно в четвъртък ще бъдат качени на сайтовете на районните администрации. Вече ги има и на сайта на Столичната община.

Фандъкова обясни, че обикновено местата за евакуация са най-близкият парк, стадион, големи открити площи. Отбелязани са и местата за разполагане на палаткови лагери при необходимост. Като пример тя показа картата на район Средец, където за евакуация е посочена Борисовата градина. Сградите за настаняване при евентуални бедствия обикновено са училищата, уточни Фандъкова и каза, че за район Средец такива места са 7-о СОУ "Св. Седмочисленици" и Народната библиотека.

Преди да бъдат обявени местата за евакуация, специална комисия ще провери дали съответните сградите са в добро състояние.

БЧК, Министерство на отбраната и Гражданска защита притежават палатки, така че няма повод за притеснение, успокои Фандъкова.

Временните комисии и в момента работят по описване на щетите и придвижване на молбите за обезщетения.

1,3 млн. лева са щетите в София от земетресението на 22 май, като продължават да се подават сигнали за щети. Възложено е на специалистите да правят конструктивни обследвания на блоковете в Красна Поляна, Борово, училището в Мърчаево, двете къщи, от които
са евакуирано хората във Владая и детската градина и училището там, обясни още Фандъкова.

Столичният кмет обърна внимание на наближаващия 2 юни и припомни, че тогава се пускат сирените в чест на Христо Ботев. Тя призова хората да не се притесняват, като чуят сирените. Фандъкова каза, че съгласно законовите изисквания оповестяването за бедствия се прави чрез националните медии. Търсят се и други варианти, които да са удобни за хората, но категорично е изключено да се пускат сирени при земетресения, смята кметът. Тя допълни, че е приела добре предложението екипите на полицията да информират с мегафони за природни бедствия, но ако не се чува ясно какво казват, това може да уплаши допълнително хората.

Районните кметове ще раздават на домоуправителите листовки с мерки и съвети за това какво да правим при земетресение, пожар, наводнение, радиоактивно или химическо замърсяване, обясни още Фандъкова.