Започна ВИП-денят на авиобаза „Безмер” и Учебен полигон „Ново село”
Започна ВИП-денят на авиобаза „Безмер” и Учебен полигон „Ново село” / Дарик Сливен, архив

С презентации и демонстрация на военни от България и САЩ във въздуха, на земята и презареждане започна ВИП-денят на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12” в района на авиобаза Безмер. „Сред основните цели на съвместната подготовка е военнослужещите да се подготвят заедно, да споделят тренировъчни концепции; повишаване способностите на страните-участнички - България, САЩ, Македония и Украйна за участие в операции на НАТО” – каза при презентацията от българска страна полковник Явор Матеев,  началник на отдел "Съвместни съоръжения" в Министерството на отбраната и председател на съвместната подготовка.

По време на демонстрацията на авиобаза „Безмер” за първи път пред обществеността бе показано зареждане с гориво на вертолети „Кугър“ с работещи двигатели от самолет-цистерна КС-130.

На демонстрациите присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик и македонският посланик, областните управители на Сливен и Ямбол, кметове. ВИП-денят продължава на Учебен полигон „Ново село”.