Започна дело срещу ВиК за дискриминация по иск на сдружения
Започна дело срещу ВиК за дискриминация по иск на сдружения / сн. DarikNews.bg

Сливенският окръжен съд проведе първо заседание по дело срещу ВиК - Сливен по колективен иск, заведен от Гражданска инициатива "Справедливост" и Националната асоциация на потребителите на обществената услуга „питейно-битово водоснабдяване". Искът е за обезщетение за нанесени имуществени вреди на изправните платци на питейно-битова вода на територията на град Сливен, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане. Сумата е 18 200 лева.

Искът е от името на хората с водомери, които са си платили пълния размер на начислените им такси за вода за период от 1 месец през 2006 г. Тезата е, че те са дискриминирани от дружеството за сметка на хора, които изобщо не са платили цената на услугата или са я платили частично. Ищците претендират, че са платили чужди задължения и за това е виновен операторът. Иска се да се преустанови тази практика и дружеството да се задължи да представи подробен план за своята дейност, каза пред Дарик Иван Груйкин, председател на Гражданска инициатива „Справедливост".

На заседанието е определен кръгът от лицата, от чието име е заведен иска.

Част от доказателствените искания са и данни за ценообразуването. Според адвокат Груйкин има сериозни съмнения за корупционни практики, и то в национален мащаб, не само при ВиК, но и при електроснабдяването, където компактни групи от граждани изобщо не плащат задълженията си. 

Управителят на ВиК Сливен инж. Петър Митев коментира пред Дарик, че зад това дело стои Юрий Иванов от сдружение „Обществен барометър", че всичко е много общо и нещата се изопачават. Митев каза също, че скоро от дружеството ще бъде дадена пресконференция.

Говорителят на Окръжен съд-Сливен Мартин Данчев потвърди пред Дарик, че според определението на съда, искът ще бъде публикуван в средствата за масова информация.