Закриха депото за битови отпадъци в Стралджа
Закриха депото за битови отпадъци в Стралджа / община Стралджа

Депото за битови отпадъци на Община Стралджа вече закрито. В изпълнение на част от мащабния партньорски проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в район Ямбол - първа фаза" на мястото на замърсения терен от дългогодишното изхвърляне на отпадъците край Стралджа вече няма и следа.

С техническата рекултивация като начало чрез предепониране бе намалена площта от 57 на 23 дка. Тялото на депото е запечатано с горен изолационен екран, включващ хоризонтален газов дренаж от трошен камък, геотекстил, минерален запечатващ слой, геомембрана, дренажна система за атмосферни води, състояща се от площен дренаж и охранителни канавки за атмосферните води. Рекултивиращия земен пласт и хумусния пласт, които са положени най-отгоре са основата за предвидената биологична рекултивация, която се изпълни чрез затревяване и залесяване.

Закриха депото за битови отпадъци в Стралджа
netinfo

Изпълнението на всички тези дейности приключи на 23 декември 2015г. с издаване на разрешение за ползване. На официалното откриване присъстваха Димитър Иванов, областен управител, Георги Славов, кмет на община Ямбол, представител на община Сливен, общински съветници и експерти от общината.

Кметът на Стралджа Атанас Киров и кметът на Ямбол Георги Славов официално прерязаха лентата за откриване на обекта. „Проектът е едно полезно екосъбитие за общината и изпълни своята цел.", подчерта Киров, който не пропусна и да отбележи приносът на предишното общинско ръководство. С пожелание за повече такива проекти подобряващи околната ни среда, към присъстващите се обърна и областния управител Димитър Иванов.

Проектът, който е на обща стойност 31 266 832 лв., е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.", чрез Европейски фонд за Регионално развитие с Договор за безвъзмездна финансова помощ DIR-5112122-C008/17.10.2012. Неговото изпълнение е решителна крачка за прилагане на съвременните изисквания за опазване на околната среда и подобряване на нейното състояние в сферата на управление на отпадъците. Изпълнението е на два етапа, като първият- за техническата и биологична рекултивация, вече приключи в 2015год., вторият е продължение на биологичната рекултивация през втората и третата година.

Собственото участие на община Стралджа е в размер на 331 257 лв.