работа вкъщи
работа вкъщи / iStock/Getty Images
За пореден месец в Сливенско се отчита намаление на броя на безработните, съобщават от Дирекцията "Бюро по труда". В сравнение със септември 2020 г. безработните намаляват с 2 процента, но спрямо октомври 2019 г., те са с 805 души повече, като резултат от извънредното положение в страната поради епидемията от COVID-19.

Равнището на безработица в областта е 10.4 процента, регистрираните безработни са 8096 души. От регистриралите нови 959 безработни лица едва 4 процента са заявили, че са загубили работата си вследствие на COVID-19.

Входящият поток към бюрата по труда е предимно от секторите "Преработваща промишленост", "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" и "Държавно управление". Заявените работни места през октомври са 212, най-много са заявени преработващата промишленост, държавно управление и образование. Търсени са били професии, като монтажник - кабели, работник поддръжка, шивач и др.

През месеца постъпилите на работа са 466 души, като на субсидирани работни места са започнали 154 души - от тях 34 по насърчителни мерки и 82 по програми за обучение и заетост.